Cap a un conflicte obert amb l’estat espanyol

Com s’han cansat de repetir els qui hi entenen, el procés cap a la independència es pot fer de dues maneres: amb un pacte amb l’estat espanyol que possibiliti la consulta o sense pacte i tirant pel dret. Dins la primera fórmula –la més desitjable perquè elimina els costs del trencament–, hi ha cinc camins legals; en la segona fórmula hi ha ben poques opcions. Recordem quines són les cinc vies per a fer una consulta. 1) Referèndum autoritzat directament pel govern espanyol. 2) Cessió temporal per part d’Espanya de la competència per a convocar referèndums a la Generalitat (el cas d’Escòcia). 3) Reforma constitucional que atorgui a les comunitats autonòmiques la competència de fer referèndums. 4) Convocar la consulta amb la llei catalana de consultes en vigor i objecte de recurs al Tribunal Constitucional espanyol. 5) Convocar la consulta amb la nova llei de consultes no referendàries que prepara el parlament.

(Continua llegint…)

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer