Proposta de govern constituent de la Catalunya independent, amb noms i cognoms

El debat important és sobre el què i no sobre el qui. Això ho sabem i ho compartim tots. Tanmateix, el què és poc confús. No hi ha massa opcions. Construir un estat és apassionant, però com s’ha de fer ja està escrit amb pèls i senyals pel CATN i altres aportacions interessants que s’han fet. Una altra cosa no menys important és amb què s’acompanya aquesta construcció: pla de xoc contra la pobresa i l’exlusió social i pla de reactivació econòmica (un sense l’altre no és viable!). Tot això s’està negociant i no tinc cap dubte que el resultat satisfarà totes les sensibilitats de l’independentisme.

Ara bé, a mi em fa gràcia fer una mena d’exercici d’imaginar qui formarà part d’aquest govern i amb quines responsabilitats. D’entrada, crec que l’estructura del nou govern tindrà una presidència d’estil més republicà (projecció internacional i simbòlica) i un govern estructurat en tres o quatre grans àrees. Aquí va la proposta:

President: Artur Mas

Cap de govern: Oriol Junqueras

Consellera de Procés Constituent: Anna Gabriel

Conseller d’Afers Estrangers: Raül Romeva

Consellera d’Afers Socials i Pla de Xoc: Neus Munté

Consellera de Reactivació Econòmica: Muriel Casals

Consellera d’Ensenyament: Irene Rigau

Consellera de Salut: Magda Casamitjana

Conseller d’Infraestructures i Obres Públiques: Germà Bel

Consellera de Cultura: Montserrat Palau

Conseller d’Interior i Governació: David Fernàndez

Conseller de Justícia: Carles Viver i Pi-Sunyer

Hi ha sis dones i sis homes. Combina gent de CDC, ERC, CUP, ex-PSC i independents. Segur que hi ha molts noms que tots tenim al cap que també serien dignes membres d’aquest govern. Però aquest és el que he pensat jo sense més informació que la que ha rajat de la meva imaginació.

Si teniu propostes o observacions a fer, deixeu un comentari a continuació.

13 Comments

 1. Hi trobo a faltar un(a) conseller(a) d’hisenda i Andreu Mas Colell en podria ser un bon titular.

  Sense una hisenda pròpia no hi ha independència possible.

  1. Tens raó. Caldria afegir una conselleria dedicada a bastir la Hisenda Pròpia. Podria ser Mas-Colell. No sé si el seu perfil ideològic lliga amb la voluntat d’entesa amb els socialdemòcrates i els anticapitalistes, però seria la persona més ben preparada. En tot cas, diria que ell es va comprometre amb Mas fins les eleccions del 27-S. No sé si vol continuar al govern.

  1. Ho he dit en resposta a un comentari més amunt. Molta gent tan sols coneix la Muriel Casals per la seva tasca al capdavant d’Òmnium. Però això són els últims quatre o cinc anys de al seva vida. Sempre ha estat una economista prou reconeguda. Està preparada. Això no vol dir que hi hagi altres candidats bons.

 2. No ho veig aberrant, sino al contrari: un bon exercici de lògica. David Fenandez d’Interior em xoca, pero soc del ram i penso que m’hi podria arribar a entendre, i ell a mi.

  1. La idea de posar David Fernàndez a Interior és ben simple. És algú a qui preocupa des de fa anys la qüestió policíaca i de seguretat. Ell l’ha viscuda des del bàndol dels reprimits i agredits. És un bon candidat per ocupar-se’n i impulsar algunes mesures que ell creu que serien bones. Tanmateix, també es trobarà amb limitacions i serà bo que les hagi d’encarar.

  1. No entenc què vols dir amb això de realista. Ja ho saps que els consellers no cal que siguin diputats electes? Tan sols ho ha de ser el president. La resta poden no ser diputats del parlament.

  1. No sé pas com acabarà. Tan sols sé que estan obligats a entendre’s. I la CUP sap quina és la importància del president Mas en aquest procés. Ja veurem quina solució troben entre tots.

   La Carme Forcadell la veig més preparada per a la vida parlamentària que per la gestió de govern. Però també seria una opció.

 3. Curiosa proposta…peró de debó creus que els millors per dirigir son els primeres linees?. De debò creus que la Muriel Casals es algu preparat per dur una Conselleria amb trasfons economic?…un salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *