NOXON – tecnologia, innovació i canvis socials

noxon

Tots sabem que hi ha hagut invents que al llarg de la història han produït canvis radicals en la manera de fer de les persones i les nacions. N'hi ha de més sonats (com el telèfon o la generació de foc) i de menys coneguts (i no per això menys importants).

Ahir vaig descobrir un invent que no em vaig treure del cap durant tot el dia i nit. La meva preocupació per l'evolució de la societat on visc i la nació que estimo, juntament amb la fascinació per la innovació i el canvi, va provocar que donés voltes i voltes a les conseqüències que pot tenir la implantació de l'aparell NOXON 2 Audio (i les evolucions ja previstes de l'artefacte) dissenyat per Terratec.

 

terratec

NOXON 2 Audio és un aparell de ràdio que es connecta a través del sistema WI-FI a Internet i fa un escaneig automàtic de totes les emissores que emeten en directe a través de la xarxa. Ara mateix són més de 5.000 arreu del món. Aleshores, l'usuari pot escoltar qualsevol d'aquestes ràdios en directe des de qualsevol lloc del món. L'evolució en fase de desenvolupament d'aquest aparell és el format televisiu. Amb aquests aparells connectats a l'equip de música o al televisor, tens el món al comandament a distància. Aquest aparell només costa 200 euros que, com tots els aparells electrònics i informàtics, baixarà de preu aviat.

Com lliga tot això amb aquella preocupació social i cultural meva? És ben clar, una de les eines més importants del procés d’integració de la immigració són els mitjans de comunicació (especialment ràdio i televisió). Ara mateix, el sistema de freqüències i llicències de les telecomunicacions imposa als ciutadans un cert marc d’igualació en el consum comunicatiu, lúdic i cultural. Discuteixo que el marc actual sigui el més idoni i, sobretot, el més autocentrat. Fins ara, aquest marc ha servit per igualar-nos als espanyols o francesos i desfer-nos com a catalans. Tanmateix, a partir d’ara, les possibilitats són infinites i no sempre l’obertura afavoreix la integració.

Un immigrant d’avui, sigui on sigui però en aquest cas a Catalunya, podrà escoltar i veure la ràdio i la televisió del seu país originari sense necessitat de fer cap concessió a les televisions d’aquí i de no gaire més enllà. Per tant, serà complicat que aquestes persones coneguin l’entorn on han anat a parar i aprenguin la llengua d’aquest lloc. Sense aquests elements de connexió amb l’entorn la convivència pot ser més complicada.

També és cert que hi ha persones no immigrades que ja viuen en un món apart i que els mitjans de comunicació que consumeixen hi tenen una responsabilitat evident. Crec que tot plegat demana pensar-hi i anar-ho s

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *