Les portes obertes

Avui és jornada electoral als 6 comtats d’Irlanda del Nord. La divisió interna en el DUP (Democratic Ulster Party) obre la possibilitat que sigui el Sinn Féin qui encapçali els recomptes en acabar la jornada. La divisió al DUP es deu a la negativa d’un sector important a governar en coalició amb el Sinn Féin com preveuen els acords de pau de Divendres Sant. El líder del DUP és Ian Paisley, un reverend fanàtic i integrista unionista que sembla que l’apropament al poder el fa desprendre’s de les seves posicions immobilistes i feixistes. En canvi, els sectors més populars i agressius del partit es neguen rotundament a compartir res amb els republicans. Ja se sap que, quan s’alimenta durant molts anys una bèstia, és molt difícil tornar-la a domesticar. Cal recordar que són els grups paramilitars unionistes els que no han lliurat ni armes ni respecten el procés de pau.

Certament, el problema vindrà si el Sinn Fèin resulta guanyador de les eleccions. Aleshores, Ian Paisley i els seus es negaran radicalment a subordinar-se a un govern dirigit per Martin McGuinness, colíder dels republicans. És ben clar, però, que serà el partit amb més escons (el guanyador) el qui encapçali el nou govern d’Irlanda del Nord que haurà de pilotar el camí dels Acords de Pau.

Aquesta taula apareix publicada a l’AVUI d’avui.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *