Haka

Origen de la Haka

Segons la mitologia maori, Tama-nui-to-ra, el Déu del Sol, tenia dues mullers, Hine-raumati, la criada d’Estiu, i Hine Takurua, la criada d’Hivern. El seu fill amb Hine-raumati era Tane-rore, aquell a qui s’atribueix l’origen de la dansa. Tane-rore significa la tremolor de l’aire dels dies calorosos d’estiu, i que queda representat pel tremolar de les mans durant la dansa.

Haka és un nom genèric per a tota dansa maori. Avui, la Haka es defineix com aquell repertori de danses maoris on els homes són al davant amb el suport vocal de les dones al darrera. Més que qualsevol altre aspecte de la cultura maori, aquesta complexa dansa és una expressió de la passió, el vigor i la identitat de la raça. La Haka no és merament el passat dels maoris sinó que és sobretot un ritual per a remarcar la importància social en la rebuda i l’acolliment dels visitants. La reputació tribal augmenta o disminueix en funció de l’habilitat en l’execució de la Haka (Hamana Mahuika).

Història de la Haka

La centralitat de la Haka en la tradició de rugbi dels All Blacks no és un fet recent. Des de l’original equip All Black dels “Nadius de Nova Zelanda” liderats per Joseph Warbrick la Haka ha estat associada estretament amb el rugbi neozelandès. El seu misteri ha evolucionat juntament amb la ferotge determinació, el compromís i l’alta habilitat tècnica que distingeix l’esport nacional de Nova Zelanda.

La Haka afegeix un component únic, obtingut dels indígenes maoris de Nova Zelanda i que s’alinea amb les àmplies cultures polinèsies del Pacífic.

Els All Blacks interpreten la Haka de la mateixa manera que el rugbi: amb precisió i intensitat.

A continuació podeu veure’n alguna mostra.


També ha servit per fer publicitat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *