Un sistema electoral més just per al Regne Unit

El sistema electoral britànic penalitza molt als partits de segona línia i, en canvi, beneficia descaradament els de primera i els de forta i concentrada implantació territorial. És a dir, els liberal-demòcrates de Nick Clegg tenen més suport que força parlamentària. Hi ha dos canvis que caldria fer per solucionar la injustícia. Per una banda, independitzar Escòcia i Gal·les, i reunificar el nord amb el sud d’Irlanda. D’aquesta manera els partits forts territorialment (SNP, Sinn Féin o Playd Cymru) jugarien en igualtat de condicions i sense injerències amb qui es volgués presentar als seus països. Per altra banda, implantar un sistema mixt que combinés el majoritari per circumscripcions actual i el proporcional amb aplicació de Llei d’Hondt. D’aquesta manera hi hauria representants per territoris que haurien de guanyar-se l’elecció suant la samarreta, però no es penalitzaria de forma tan clamorosa els ‘tercers’ partits.

No tinc el sistema per fer el càlcul de la part majoritària de forma correcta, però he decidit proposar una manera per aproximar-nos al resultat que s’hauria obtingut amb un sistema com el que proposo amb les dades que tenim dels resultats de dijous. Evidentment, els resultats no són extrapolables i, possiblement, l’orientació del vot seria diferent amb el sistema proposat. Però m’ha vingut de gust fer l’exercici d’un càlcul aventurós.

El parlament té 650 diputats. La meitat s’escolliran pel sistema majoritari actual i l’altra meitat, pel sistema proporcional. Els representants escollits per territori seran la meitat dels que ha obtingut cada partit aquesta setmana. Els altres seran el resultat de distribuir els diputats segons la Llei d’Hondt amb els vots absoluts que han tingut els partits.

Resultat amb el sistema mixt:

Partits % total vots Escons territorials Escons proporcionals TOTAL
Conservador 36.1 153 122 275
Laborista 29 129 98 227
Liberal 23 29 77 106
UKIP 3.1 0 10 10
BNP 1.9 0 6 6
SNP 1.7 3 5 8
Green 1 1 3 4
Sinn Féin 0.6 3 1 4
DUP 0.6 4 1 5
Plaid Cymru 0.6 2 1 3
SDLP 0.4 1 1 2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *