Restrepo i el Korengal Valley

http://www.youtube.com/watch?v=_9-IHFln3h4

Val la pena veure el documental de Sebastian Junger i Tim Hetherington sobre l’experiència de guerra d’uns joves soldats nord-americans a la Vall de Korengal a l’Afganistan. La peça es diu Restrepo, que era l’àlies d’un dels soldats morts en aquella incursió i també un dels punts avançats de l’operació militar al capdamunt d’un turó. En vaig tenir coneixement per les recomanacions sempre magnífiques del bon amic Jordi Gabarró al seu bloc Clau de volta.

El documental, filmat sense estalviar-se el risc de ser caçat pel foc dels talibans, ofereix una mirada crua i sense concessions de la vida dels nois que actuen en nom dels EUA a l’enclavament de guerra més perillós. La Vall de Korengal està situada a la frontera amb el Paquistan i és de difícil excés i mobilitat. Per tant, entrar-hi amb tropes terrestres és molt arriscat perquè no permet una intervenció ràpida dels reforços destacats a la zona.

Un dels aspectes que més m’ha interessat de la proposta documental és la interlocució dels comandaments militars nord-americans amb els ancians dels pobles de la Vall. És evident que uns i altres parlen llenguatges diferents i tenen interessos molt distants. Però sorprèn la importància que té el fet de tenir la població de la zona ‘controlada’ i en una actitud no hostil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *