Geronimo EKIA

L’operació dels EUA per eliminar Ossama bin Laden està generant molta controvèrsia arreu del món. Per una banda, l’objectiu real de l’operació: capturar o matar Bin Laden? També, per la decisió d’inhumà el cos del terrorista llançant-lo al fons del mar enlloc d’enterrar-lo o de lliurar-lo a la família. A més, la mecànica de l’execució operativa: se’l va capturar desarmat i se’l va executar davant la família o va morir en combat de foc creuat? I encara, es va aconseguir informació determinant per enxampar-lo mitjançant les tortures de Guantanamo o de presons secretes de la CIA? Finalment, la imatge del cos del mort: és una prova que cal mostrar o és més important el respecte pels cossos morts que professa l’islam? A banda, totes les teories conspiratives que han començat a circular: ja era mort de fa temps i han decidit dir-ho ara; no és mort (deu ser a un ranxo de Texas); no ha existit mai; treballava encara per la CIA (i van decidir matar milers de nord-americans per justicar l’invasió de l’Irac i l’Afganistan…); etc.

Barack Obama va guanyar deu o onze punts de popularitat als EUA després de l’anunci de la mort de Bin Laden, però si no sap gestionar bé amb transparència tota aquesta controvèrsia en pot perdre vint en poques setmanes. L’èpica del primer dia va esdevenir aviat caos i desordre en les informacions que emetia la Casa Blanca i els organismes federals (com la CIA o el Pentagon).

Trobo que la controvèrsia que s’ha generat amb tot plegat és un senyal de salut social molt esperançador pel futur. Ens indica que el contrapoder dels mitjans de comunicació i les organitzacions socials funciona i és capaç de posar un govern contra les cordes. Tanmateix, sembla que calgui que matin l’home més buscat del món perquè s’activin alguns d’aquests mecanismes. A Catalunya caldria que s’activessin més sovint sense necessitar un fet tan rellevant.

De tot, jo em quedo, però, amb les narracions espectaculars dels diaris nord-americans sobre com va anar l’operació, com es va seguir un fil molt prim per arribar a localitzar l’objectiu i l’estratègia elaborada per la CIA i els alts comandaments de les forces especials, en aquest cas, els Navy SEALs. Aficionat com sóc al món de la intel·ligència i l’espionatge, m’ho he passat pipa llegint les llargues i farcides pàgines del NYT, el Washington Post, Politico, Hufftington Post, CNN, CBS i, fins i tot, l’anglès Guardian, amb tots els detalls de l’operació. Ben bé de pel·lícula, el moment que el cap de la CIA, que dirigia l’operació, utilitza el nom en clau i les sigles… Geronimo EKIA!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *