The Black Banners, d’Ali H. Soufan

The Black Banners és el llibre escrit per l’ex-agent de l’FBI Ali H. Soufan, que va ser un dels membres més destacats de l’equip de l’agència nord-americana en les investigacions dels atacs d’al-Qaida durant els anys noranta i fins els atemptats de l’11-S a Nova York. Soufan explica fil per randa la seva experiència com a agent de camp al Paquistan, al Iemen, a Jordània, a Kènia, a Tanzània, al Sudan, a Anglaterra…

És interessant descobrir com funcionen aquests equips d’investigació de l’FBI sobre el terreny i quines són les estratègies que fan servir per aconseguir informació guanyant-se la confiança de la gent del territori. També és interessant la tensió que hi ha constanment entre les possibilitats de tirar pel dret i l’obligació de respectar tots els protocols i els procediments que permetran que un procés judicial posterior no pugui ser impugnat per haver aconseguit la informació de forma improcedent.

I un dels aspectes més estimulants del llibre és que ha passat per la censura de la CIA, però l’autor ha decidit mantenir tapats en negre les paraules, les frases i els paràgrafs censurats. D’aquesta manera, et pots anar fent una idea del què hi diu pel context i per referències que es fan entre línies. Soufan diu que no està d’acord amb la censura que se li ha aplicat (ell estava obligat a passar per controls de l’FBI com a ex-agent, però no de la CIA…) i que mantindrà el text tapat fins que aconsegueixi corregir aquesta censura i publicar el text sense fragments tapats.

Poques vegades es pot llegir un llibre escrit de primera mà d’un agent de l’FBI amb detalls sobre les investigacions i els procediments utilitzats per aturar l’amenaça del terrorisme internacional. Soufan és un nord-americà d’adopció nascut al Líban i musulmà, que ofereix també una interpretació del sentit religiós que donen els gihadistes a la seva acció. Descriu alguns dels debats ‘teològics’ que va tenir amb detinguts al Iemen i això enriqueix encara més el relat.

1 Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *