En Montagut aconsegueix que Obama parli en espanyol

Ahir a la tertúlia dels dimarts de Rac1 es va poder escoltar un exemple d’allò que se’n diu colonització mental. És a dir, el resultat d’un empelt de naturalesa espanyola a la manera de veure el món d’un català. Aquest fenomen impedeix a molts catalans veure el món amb ulls catalans i instal·la un filtre òptic que ens obliga a passar per Espanya abans de sortir de casa. És un cert efecte ‘hub Barajas’, que per viatjar pel món t’obliga a fer una primera parada a Madrid.

A la tertúlia amb José Antich, Gemma Calvet i Xavier Sala i Martin, el periodista del Grup Planeta Albert Montagut va explicar que ell mira de seguir sempre que pot les conferències de premsa dels presidents dels EUA. I va simular un exemple de quan Barack Obama va anunciar la mort de Bin Laden en una operació militar al Paquistan. Per visualitzar-ho, en Montagut va dir: ‘Bin Laden ha muerto. Lo acabamos de ejecutar en una ciudad de Pakistan’.

Escolteu-ho: [audio:http://www.perecardus.cat/wp-content/uploads/2012/05/montagut.mp3]

Curiosament, el periodista de Planeta veu el planeta amb ulls espanyols, o amb orelles espanyoles. Que jo sàpiga, Obama va anunciar l’operació per liquidar Bin Laden en anglès, però hi ha qui necessita dir-ho en castellà i no en català per donar-hi un tint de veracitat. Potser perquè no s’acaben de creure les coses quan es diuen en català? Perquè tenen interioritzat que hi ha llengües superiors i llengües inferiors? O perquè no saben mirar el món sense exercir d’espanyols?

Ja ho va explicar prou bé en Guillem d’Efak en el poema L’àvia el 1994:

Han ensorrat el buc de la paraula

i han descordat la llengua fil per randa.

Han empeltat una ànima externa

a tots els catalans mentre dormíem.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *