El meu pronòstic electoral

Falten 34 dies per les eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta vegada tenen una significació especial perquè, a banda de decidir un govern, es decideix si fem un pas definitiu en la normalització política del Principat (deixeu-me dir que serà una normalització parcial que tan sols es clourà quan s’hi afegeixi la resta de Països Catalans). En totes les eleccions ho faig mentalment, però aquest cop em fa gràcia arriscar-me a apuntar un pronòstic del resultat electoral que no té cap més valor que el joc i l’exercici. No descarto anar fent noves aproximacions a mesura que ens acostem a la jornada electoral si veig canvis significatius…. En tot cas, aquest pronòstic quedarà aquí escrit amb data d’avui i farà gràcia comprovar la proximitat a la realitat.

CiU >> 70 >> L’aposta de Mas el portarà a la majoria absoluta. Mai cap president havia fet una proposta d’aquest significat històric i tindrà vot de molta gent que no l’han votat mai.

PSC >> 23 >> En la línia que indiquen les enquestes i els resultats a les eleccions precedents i a Euskadi i Galícia, Pere Navarro obtindrà els pitjors resultats de la història del seu partit. L’auge independentista ha agafat el PSC desprevingut i no ha sabut oferir una resposta clara i realista.

PP >> 16 >> El Partit Popular aguantarà bé la transició independentista perquè no ha dubtat ni un micro-segon a respondre i a liderar l’unionisme a Catalunya. Si baixa serà per l’alta participació, però no per pèrdua de vot.

ERC >> 14 >> Abans d’aquest setembre, Junqueras tenia tots els números per ser la gran sorpresa de les eleccions (que encara no estaven convocades). El fracàs del pacte fiscal i la imatge d’honestedat i capacitat didàctica de Junqueras oferien a Esquerra una oportunitat per fer un salt que el podia situar als 18-20 diputats. Però la força del lideratge d’Artur Mas en un territori que era ‘terreny ERC’ els deixa tan sols amb l’opció de millorar una mica els números desastrosos de fa dos anys.

ICV >> 9 >> Iniciativa aguantarà el resultat en vots de fa dos anys. Res ha canviat a ICV després de dos anys (líder, discurs, tarannà…). Però per primer cop té competència en una frontera que fins ara li era pacífica… l’anti-sistema. La presentació de la CUP pot arrencar un vot més radical que ara no tenia més remei que votar ICV, especialment a Barcelona.

CUP >> 3 >> Pot ser la gran sorpresa de les eleccions. El seu discurs anti-sistema desacomplexat la portarà a arrencar una quantitat important de vot de l’abstenció difícil de mesurar per la manca de precedents. Fins ara ha ofert una imatge de seriositat en el debat i en la presa de decisions que l’ajuda a desfer una possible consideració de joves eixelebrats. No és fàcil que ho aconsegueixin, però un diputat a Girona i dos a Barcelona no em semblen tan lluny.

SI >> 0 >> El pas d’Artur Mas, la pèrdua de Laporta (sense el qual no haurien entrat al parlament), la no entesa amb ERC, la presentació de la CUP, la dificultat de presentar un discurs diferenciat d’ERC i les baixes expectatives d’èxit poden deixar fora del Parlament el partit que ara lidera Alfons López Tena.

Cs >> 0 >> La competència d’UPyD i de PxC com a formacions populistes i anti-catalanes els pot deixar fora del parlament.

3 Comments

 1. Coincideix força amb el que vaig escriure fa una setmana però basant-me amb els dades del CEO del debat de política general, fent una extrapolació amb les dades del CEO del 2010 dos mesos abans de les eleccions.
  A mi em donava sense tenir en compte la CUPs ja que en aquell moment no havien dit que es presentarien:

  CiU = 73 escons (42 a Barcelona, 11 a Girona, 10 a Lleida i 10 a Tarragona)

  PSC = 22 escons (15 a Barcelona, 2 a Girona, 2 a Lleida i 3 a Tarragona)

  PP = 16 escons (12 a Barcelona, 1 a Girona, 1 a Lleida, 2 a Tarragona)

  ERC = 12 escons (6 a Barcelona, 2 a Girona, 2 a Lleida, 2 a Tarragona)

  ICV-EUA = 8 escons (7 a Barcelona, 1 a Tarragona)

  C’s = 3 escons (3 a Barcelona)

  Per veure com vaig fer la pnderació o “cuina” dels valors de l’enquesta del CEO, premeu aquest enllaç:

  http://blogspersonals.ara.cat/desdelesgermanies/2012/10/18/diari-dun-catala-a-punt-de-ser-lliure-els-primers-pronostics-electorals/

 2. PSC 20 com a molt, PP suma-n’hi 4 o 5 (és víctima de vot ocult a les enquestes i concentrarà més que mai el vot útil unionista), ERC més aviat 17-18, Solidaritat i CUP no entraran, Ciutadans probablement tampoc –això basat en el supòsit que, tot i que hi ha encara molts indecisos, hi haurà una participació alta; si la participació fos baixa, algun d’aquests tres grups podria entrar, començant per Ciutadans (amb un vot molt concentrat a BCN) i continuant per Solidaritat.

  Si em llenço a la piscina…

  CiU 68
  PP 21
  PSC 18
  ERC 17
  ICV 11

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *