Contra el consens

Si en Groucho Marx deia que quan sentia la paraula ‘cultura’ s’afanyava a trobar la cartera, a mi em passa una cosa semblant amb tres conceptes: consens, pluralitat i cohesió social. Amb el pas del temps, la política i els mitjans de comunicació –o d’interpretació– han construït un llenguatge propi ple de paraules que han esdevingut eines de control. Hi ha molts llibres i estudis sencers que expliquen com el llenguatge ha esdevingut una eina més a favor del control polític i mediàtic de les societats. La meva crítica de l’ús del consens, la pluralitat i la cohesió social no va tan lluny en el pla teòric, però estic convençut que s’han convertit en un recurs sistemàtic contra el progrés i el canvi. És a dir, en un pretext conservador.

[Continuar llegint…]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *