‘El Pati dels Tarongers’, una nova sèrie de TV3?

‘Un príncep no ha de tenir cap altre objectiu ni pensament que la guerra, la seva organització i disciplina’ (Maquiavel). ‘El príncep sap que és molt millor ser temut que no estimat’ (Maquiavel). ‘La democràcia seria la pitjor forma de govern, si no fos perquè totes les altres són encara pitjors’ (Churchill). ‘Si mires d’amagar un fantasma, encara el fas més gran’ (proverbi grenlandès). ‘Tots els profetes armats han triomfat; tots els desarmats han perdut’ (Maquiavel). ‘La política és guerra sense efusió de sang. La guerra és política amb efusió de sang’ (Mao Zedong). ‘La confiança és bona, però el control és millor’ (Lenin). ‘La història és un malson de què miro de despertar-me’ (James Joyce). ‘No saps què t’ha colpejat fins que no és massa tard’ (productor d’armes nord-americà). ‘Un príncep sempre té una raó legítima per a incomplir les seves promeses’ (Maquiavel).

Aquestes són les deu frases que obren els deu capítols de la primera temporada de ‘Borgen’, una sèrie danesa produïda per la cadena pública Danmarks Radio. No és ‘House of Cards’, tampoc no és ‘The West Wing’. Ni ‘Sí, ministre’. És una sèrie sobre el poder i la política d’un país de més de cinc milions i mig d’habitants. D’un estat independent europeu i modern. Ens explica el poder i les dificultats de l’exercici del poder. També les misèries del poder. I les virtuts i vocacions. Lluny de l’enlluernament que pot causar un despatx oval a Washington, per exemple. Qui tingui interès en la política, l’ha de veure. Qui no en tingui, que ho provi i potser se sorprendrà.

I jo em pregunto: per què no tenim una sèrie com aquesta a Catalunya? Què ho fa que TV3 hagi produït tota mena de ficcions i no s’hagi atrevit a fer una sèrie política? Per què s’atreveix a fer un ‘Polònia’ i no un ‘Borgen’ a la catalana? La política catalana dóna per a fer una sèrie ben bona. I aquests últims anys encara més. Per què no produeix ‘El pati dels tarongers’ o ‘Els passos perduts’…? La nostra realitat té prou suc per a inspirar una ficció política de l’altura de ‘Borgen’.

TV3 és una estructura d’estat. Agradi o no a una part dels qui hi treballen, que sovint semblen més còmodes en una comunitat autònoma de règim comú que no pas en un país amb entitat pròpia. Sí, ho dic per la manca d’autocentrament que traspuen moltes notícies i comentaris que s’hi fan. Ho dic per la cinta informativa que ahir anunciava que Rajoy, Merkel i Hollande visitaven la zona de l’accident d’avió i s’oblidava de la presència del president Mas en aquella comitiva. Quin sentit institucional i de país pot permetre un error com aquest?

També el Súper 3 és una estructura d’estat. Els qui tenim criatures de pocs anys sabem que és així. Tot plegat s’ha d’aprofitar com cal per contribuir a fer-nos grans. Com a poble i com a ciutadans. Potser sí que es pot pagar un dineral per emetre la fórmula 1. No ho acabo d’entendre. Puc comprendre alguna de les raons dels qui ho justifiquen (no pas totes). Però cal fer un esforç per aprofitar les eines de cohesió que tenim. I la televisió pública n’és una de les més importants. Una sèrie política feta amb el gust i el nivell de ‘Borgen’ seria un pas important per a l’estimulació de l’interès dels catalans per la política.

Per començar, si la proposta no es pot dur a terme en pocs mesos, es podrien comprar els drets d’emissió de la sèrie danesa. I anar creant l’interès per un món on es decideix cada dia el nostre futur col·lectiu. Catalunya es mereix un ‘Borgen’ que ens deixi entrar al Palau de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i a les negociacions als ministeris espanyols. Poseu-hi el nom que vulgueu: ‘Pati dels tarongers’, ‘Passos perduts’, ‘La Casa dels Canonges’… Tant és. Però comencem a fer de país normal. Com Dinamarca. No tinguem por de fer-nos grans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *