Els independents ‘imprescindibles’ per a la llista del 27-S
Demanem a Eduardo Reyes, Xavier Sala i Martín, Quim Torra, Patrícia Gabancho, Salvador Cardús, Jordi Graupera, Marta Espasa, Xavier Antich, Carme Junyent i Jaume Marfany quins tres noms consideren que han de ser a la candidatura independentista conjunta
Partits i entitats independentistes són a prop de tancar un acord de llistes per a les eleccions del 27-S. Artur Mas i Oriol Junqueras formaran part d’una llista conjunta que no inclourà la CUP i que reservarà la primera posició a una persona independent ‘de prestigi’. A més, la llista tindrà molts noms de professionals i referents socials sense vinculació directa amb els partits. Hem demanat a personalitats de la societat civil –Eduardo Reyes, Xavier Sala i Martín, Quim Torra, Patrícia Gabancho, Salvador Cardús, Jordi Graupera, Marta Espasa, Xavier Antich, Carme Junyent i Jaume Marfany– quins tres o quatre candidats consideren imprescindibles, bé per a encapçalar la llista, bé per a anar-hi en posicions destacades. Vegem quins noms proposen i per quina raó…
Eduardo Reyes
El president de Súmate, Eduardo Reyes, proposa quatre noms: el jutge Santiago Vidal, l’economista Xavier Sala i Martín, el polític Raül Romeva i el sociòleg Salvador Cardús. Com tota la resta de consultats, diu que podria dir-ne molts més. Però considera que aquests quatre poden contribuir a recuperar la confiança de la gent, que pot haver quedat malmesa després d’aquests mesos de tibantors i picabaralles. Diu que Vidal, Sala i Martín, Romeva i Cardús s’han donat completament a la lluita per la independència. Des de sengles àmbits d’expertesa –jurista, economista, polític i sociòleg–, poden ajudar a assegurar una desconnexió en les millors condicions possibles.
Quim Torra
Quim Torra és vice-president d’Òmnium i un dels noms que més han sonat per ocupar alguna posició a la llista. És advocat, editor i ha estat el director del Born Centre Cultural durant els primers anys de funcionament. També li hem demanat quines persones considera imprescindibles per a la llista transversal del 27-S. Ho veu molt clar: el jurista Carles Viver i Pi-Sunyer, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i l’ex-presidenta de l’ANC, Carme Forcadell. Per Torra, aquestes tres persones ajudaran a visualitzar el lideratge civil del procés, tenen la solvència intel·lectual i professional contrastada i donaran seguretat jurídica a la desconnexió.
Patrícia Gabancho
L’escriptora Patrícia Gabancho és contundent: ‘No hem de fer una fira de “celebrities”; hem de fer una llista de persones solvents.’ Amb aquesta idea, Gabancho defensa tres noms de professionals ‘preparats tècnicament’: Santi Vidal, Quim Torra i Magda Oranich. Tots tres són advocats amb ‘una trajectòria reconeguda’, amb un ‘encant públic’. Segons Gabancho, Oranich, Torra i Vidal connecten i atreuen l’atenció de la gent quan els escolta. Conèixer les lleis i saber com es fan són elements imprescindibles per a fer bona política.
Xavier Sala i Martín
Per la seva banda, l’economista Xavier Sala i Martín considera que la llista ha de tenir gent seriosa. ‘La independència és una cosa seriosa –i no folclòrica– i necessitem gent seriosa –i no folclòrica– per tirar endavant’, diu. Per això, proposa el nom de tres científics de prestigi mundial ‘fora de tota qüestió’ de l’àmbit de la medicina: Joan Messegué, Josep Baselga i Manel Esteller. L’impacte internacional que tindria un cap de llista d’aquest perfil és una prioritat per a Sala i Martín.
Salvador Cardús
Salvador Cardús, sociòleg i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, valora que la llista integri persones expertes, discretes, competents i no partidistes. Per això proposa els noms de Viver i Pi-Sunyer, l’economista Núria Bosch i el científic Manel Esteller. ‘En podria dir cent, de persones preparades i adients per sumar a aquesta llista’, diu Cardús. Però proposa aquest tres pels perfils professionals com a jurista, economista i científic, respectivament.
Marta Espasa
L’economista Marta Espasa proposa tres noms significatius: el comissionat per a la transició nacional, la presidenta de l’Òmnium i el president de l’ANC. Carles Viver Pi-Sunyer, Muriel Casals i Jordi Sànchez són persones adients, segons Espasa, perquè ‘són gent molt coneguda’. ‘Viver és un gran expert en dret constitucional i la persona que més ha treballat els mecanismes del procés d’independència i les estructures d’estat’, diu Espasa. ‘Casals i Sànchez són al capdavant de les dues entitats cíviques que més s’han implicat i que més gent han mobilitzat en favor de la independència. –afegeix–. Ho fan molt bé.’
Jordi Graupera
El filòsof Jordi Graupera proposa tres noms i els defensa amb contundència: Carles Boix, Xavier Rubert de Ventós i Raül Romeva. Considera que Boix és el millor expert a combinar política, economia, dret internacional i història que tenim. ‘A més, és un gran pedagog’, afegeix. I encara: ‘És independent i exemplar.’ De Rubert de Ventós, en diu que és el millor intel·lectual viu que tenim. ‘Filòsof, poliglot, coneixedor del món, ve del maragallisme, és original i profund. Sap comunicar el batec socialdemòcrata i llibertari del país. L’ha inspirat i el representa. És un cervellàs, i sap fer pensar. Ideal per a fer una constitució, igual que Carles Boix’, diu.
Finalment, Graupera parla així del candidat Romeva: ‘Enorme talent polític, compromès amb els drets socials, extremadament treballador, polític multifaceta –és escriptor. Coherent: va marxar quan va veure que ICV no anava enlloc, però no va fer sang. I es va posar a treballar al servei del país immediatament. Coneix Europa, coneix el dret comunitari, és respectat al Parlament Europeu, és un dic contra la demagògia, excel·lent negociador. Ideal tant per a la campanya com per a fer una constitució i per transitar tots els meandres que caldrà transitar en una negociació.’
Carme Junyent
Quan li demanem tres noms, la lingüista Carme Junyent diu que necessitaria més temps per a pensar els noms imprescindibles per anar a la llista conjunta del 27-S. Però fa l’esforç d’improvisar-ne tres: l’antropòleg Manel Delgado, l’escriptor Albert Sánchez Piñol i el periodista Carles Solà. Junyent diu que Delgado és un acadèmic, però que sap respondre a les necessitats de la gent. ‘Està connectat amb el carrer i coneix de primera mà la situació de la societat’, diu. De Sánchez Piñol, Junyent en diu que és una ment original i que ‘sap afegir creativitat a la història’. Carles Solà és un treballador compromès: ‘A través de la seva feina es compromet amb la gent.’
Xavier Antich
El doctor en filosofia i professor universitari Xavier Antich ens proposa quatre noms. Coincideix en un dels més repetits, Carles Viver Pi-Sunyer, i hi afegeix Elisenda Paluzie, Salvador Cardús i Sílvia Bel. Defensa aquests noms per la seva integritat i independència de criteri. També troba que poden ser bons candidats perquè han demostrat solvència i preparació, a la vegada que poden fer la funció de nodes de xarxes. Antich considera que són persones investides d’eloqüència i rigor, ‘vacunades contra el sectarisme i amb capacitat negociadora sense perill de claudicacions’. ‘Són referents’, conclou.
Jaume Marfany
Jaume Marmany és un dels homes forts de l’ANC des del principi i vice-president de l’entitat fins al relleu de fa pocs mesos. Marfany també proposa que Carles Viver i Pi-Sunyer, comissionat del govern per a la transició nacional, sigui un dels candidats del pom de dalt de la llista independentista col·lectiva. Per Marfany, Viver sap més que ningú com engegar després del 27-S. També proposa que hi hagi persones com ara el politòleg Jaume López –‘el millor per a engegar i pilotar el procés constituent’– i Pere Pugès –‘ideòleg i ànima de l’ANC amb gran experiència política’.