Joan Fuster, portàtil i esferificat

L’esferificació és una preparació alimentària líquida, com ara un suc, un vi, un licor o una barreja liquada, en forma de petites boletes, que es trenquen quan les mastegues i deixen sortir tot el líquid. Aquesta és la proposta de Xavier Aliaga i Sembra Llibres amb Fuster per a ociosos, que arriba avui a les llibreries amb una portada ben vermella i il·lustracions d’Aitana Carrasco. Un Fuster esferificat –que vol dir també rodó– amb petites dosis de gusts diferents i presentats de manera elegant, seductora. Qui no conegui Joan Fuster –’la xamba genètica’ de Sueca– podrà tastar-ne unes quantes cares en les cent pàgines d’aquesta antologia. Els qui ja el coneixien potser en descobriran algun nou racó o bé passaran el gust que ja han passat anteriorment. Què fem, sinó repetir, quan ens agrada molt allò que hem tastat?

L’esferificació fusteriana se’ns ofereix quan falten dos mesos per als vint-i-cinc anys de la seva mort, esdevinguda abans de complir-ne setanta. Fa quatre dies s’inaugurava finalment l’Espai Fuster al carrer de Sant Josep de Sueca, després de tants entrebancs i trifulgues. Fuster sobreviu als seus il·lusos enterradors (per dir-ho com Francesc Pujols) sense haver caigut pas en l’oblit en cap moment. Que no hagi estat mai prou reconegut per l’oficialitat no vol dir que no hagi estat ben viu en el pensament cívic i popular a tota la nació. Que ha incomodat? És clar. D’això es tractava. I encara és bo que ho continuï fent.

[Continuar llegint…]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *