Joan Ignasi Elena: ‘L’estat espanyol acluca els ulls pensant que tot s’haurà resolt quan els obri’

Joan Ignasi Elena (Barcelona, 1968) va acceptar l’encàrrec d’encapçalar la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum poc abans de Nadal. Havia estat uns quants anys allunyat de la política activa i ara es manté en una posició de neutralitat imposada pels equilibris del Pacte. En aquesta entrevista explica el valor que té per ell el Pacte i la feina que s’ha fet durant aquests mesos de vida. A final de maig es tanca el període marcat per a cercar una via cap al referèndum pactat amb l’estat espanyol. Però l’estat espanyol –i encara menys el govern– no s’ha mogut ni un mil·límetre de la posició de negació absoluta de la reivindicació catalana. Amb tot, Elena no pot explicar quina serà la funció ni el futur del Pacte perquè no li pertoca de decidir-ho. Comencem parlant de les quatre-centes mil signatures recollides a favor del manifest impulsat pel Pacte Nacional pel Referèndum.

N’esteu satisfet de les 400.000 signatures? Era la idea que teníeu?
—El fet cert és que no havíem fet cap previsió. Recollir quatre-centes mil signatures en tan sols dos mesos és brutal. Per fer una ILP a Espanya en calen cinc-centes mil i, normalment, qui la fa hi dedica mesos i mesos. Que en dos mesos n’hàgim recollides quatre-centes mil a Catalunya és molt important. Deixant de banda de la quantitat, volem posar molt l’accent en la transversalitat. Un exemple és l’acte que es va fer dimecres, amb sis-cents juristes que havien signat el manifest. Que el Primer de Maig les centrals sindicals expressessin la reivindicació del referèndum a banda de les del salari digne i les de caràcter laboral, és molt important. Que la festa de la Fira de la Terra, de les entitats ambientalistes, ecologistes i de salut alimentària, fos dedicada a la defensa del referèndum, també és revelador. Són expressions del suport global que té la reivindicació del referèndum.

[Continuar llegint…]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *