Resolta la incògnita del vot exterior del referèndum de l’1-O

Un dels aspectes del referèndum d’autodeterminació que ha costat més d’aclarir és el vot dels catalans a l’estranger. Qui podria votar, amb quin cens, si amb el vot electrònic o per correu, quin paper tindrien les delegacions, què farien els inscrits al CERA… Moltes incògnites entorn de la manera com s’organitzaria el vot dels catalans que, per unes raons o per unes altres, ja no resideixen a Catalunya. En aquestes preguntes amb resposta que oferim a continuació, hi exposem les condicions i la fórmula prevista per a votar l’1 d’octubre i decidir l’estatus polític de Catalunya. La conclusió més important: qui estigui inscrit al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) espanyol, que s’afanyi a inscriure’s al Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior.

—Qui podrà votar en el referèndum?
L’esborrany de llei del referèndum presentat per Junts pel Sí i la CUP estableix que podran votar els catalans amb ciutadania espanyola residents a Catalunya i els catalans amb residència a l’estranger. Per tant, ho podran fer els mateixos que poden votar en unes eleccions autonòmiques.

—Què cal fer per a votar des de l’estranger?
Els catalans que resideixen a l’estranger podran votar si estan inscrits al Registre de catalans a l’estranger. És un registre que estableix els canals de relació entre la Generalitat i els catalans al món. Per a poder-se inscriure al registre del Departament d’Afers Estrangers, cal estar prèviament inscrit al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Amb la inscripció al registre de la Generalitat, ja n’hi haurà prou per a sol·licitar el vot per l’1-O.

[Continuar llegint…]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *