ETA comunica oficialment la dissolució en una reunió amb verificadors i diplomàtics internacionals a Ginebra

Aquest matí hi ha hagut una reunió entre els verificadors internacionals del procés de desarmament d’Euskadi Ta Askatasuna (ETA) i diplomàtics de diversos països per a certificar la dissolució de l’organització armada. La reunió s’ha fet a Ginebra i molt pocs periodistes hi han tingut accés. Els verificadors internacionals han presentat les proves d’aquesta dissolució anunciada –que entre avui i demà serà comunicada formalment– als diplomàtics convocats a la reunió.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, entre les proves hi ha una comunicació directa de la direcció d’ETA, que explica que ha dissolt totes les seves estructures i que deixa d’existir ara mateix. El membre de l’equip negociador d’ETA, Josu Urrutikoetxea, és qui ha llegit el comunicat de l’organització, com també ho ha fet la presa política Marixol Iparragirre. Urrutikoetxea ha llegit el comunicat en èuscar, francès i castellà, mentre que Iparragirre ho ha fet exclusivament en èuscar. VilaWeb ha tingut accés als arxius d’àudio i els ofereix a continuació (podeu escoltar les versions en castellà i francès al final de la notícia).

Comunicat llegit per Josu Urrutikoetxea:

Comunicat llegit per Marixol Iparragirre:

En el comunicat –enviat al diari Berria– ETA anuncia que ja ha dissolt les seves estructures. ‘ETA acaba la seva acció política’, diu el comunicat que VilaWeb us ofereix en català. Amb aquest comunicat, ETA s’avança a l’acte que s’ha de fer demà a Kanbo, al País Basc Nord, i anuncia que ‘no tornarà a ser un agent que expressi les seves posicions polítiques, promogui iniciatives ni interpel·li als altres actors’. Seixanta anys després de fundar-se, el 1959, ETA tanca un cicle del conflicte entre el País Basc i els estats espanyol i francès. Tot i que ‘els estats continuen obstinats a mantenir encadenat el nostre poble a aquest cicle’ –diu–, ratifica el compromís d’acabar l’acció armada anunciat el 2011, tres dies després de la conferència d’Aiete, que va aplegar mandataris de prestigi internacional per exigir un procés de pau dialogat.

[Continuar llegint]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *