Martxelo Otamendi: ‘Els militants d’ETA hauran de continuar la vida clandestina encara que l’organització ja no existeixi’

Entrevista al periodista i director de Berria sobre les conseqüències de la dissolució d’ETA i la situació política al País Basc i a Catalunya

Tanquem una setmana decisiva i històrica al País Basc. La dissolució d’ETA és un fet avalat i certificat per experts i mediadors internacionals que han assistit a un procés unilateral atípic. Divendres es va fer un acte a Kanbo, al País Basc Nord, per certificar i avalar aquesta decisió definitiva de l’organització armada que actuava des del 1959, en ple franquisme. El govern espanyol ha mirat de sabotar la resolució del conflicte. De fet, ja ha anunciat que no modificarà ni una coma de la seva política penitenciària i repressiva. El govern francès ha tolerat el desarmament i ha fet silenci a propòsit del procés de dissolució. Ara s’obren molts interrogants sobre els pròxims passos en la resolució d’un conflicte polític que no s’ha tancat. Els plantegem al director de Berria, el periodista Martxelo Otamendi, que acabarà parlant de la situació actual a Catalunya des d’una estimació que professa de fa anys.

Com valoreu l’acte de divendres a Kanbo? Hi ha cap missatge que en vulgueu destacar?
—Sobretot, vull destacar l’optimisme amb què la gent que té un recorregut i experiència important en la resolució de conflictes encara aquestes qüestions. Tots els qui van ser a Kanbo eren polítics de prestigi reconegut o bé persones que fa molts anys que estan implicats en processos de pau i de desactivació de conflictes. I hi van dir coses molt bones. Van dir que això era bo per al País Basc, per a Espanya, per a França i per a Europa. Per a Europa! Si això ho diu un basc, li diuen que és de Bilbao! Però ho diuen ells. És bo de destacar, perquè la gent d’aquí és més escèptica.

Escèptica?
—Tan sols cal veure’n les valoracions del lehendakari de Gasteiz i la lehendakari de Pamplona. Han de venir de fora per dir-nos com n’és, d’important, això que ha passat. Aquí estan massa atents del rendiment electoral i de la batalla de partits habitual. La gent de fora que van venir a Kanbo han donat un punt d’optimisme que és important de tenir en compte. Allà vaig parlar amb Jonathan Cohen, un dels impulsors d’aquest procés, que em va dir que aquestes coses van lentes, però que millor que siguin lentes i surtin bé que no pas que siguin ràpides i vagin malament.

Cal tenir la mirada llarga?
—Aquesta mirada per damunt de les pugnes de partit i de família és important en dies com divendres. Va ser un dia important. Aquesta gent va recordar que ETA era l’últim grup rebel armat a Europa. I aquesta gent també va parlar de totes les víctimes, de la convivència i de cercar solucions entre tots. Van tornar a apel·lar que es fessin converses polítiques per resoldre el conflicte.

[Continuar llegint]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *