Els compromisos republicans de Quim Torra i la voluntat de sintonia amb la CUP marquen el discurs d’investidura

Crònica de l’obertura de la sessió d’investidura del diputat de Junts per Catalunya proposat per Carles Puigdemont

El ple d’avui ja respira les olors dels animals del zoo, al costat del parlament, pròpies de quan comença a fer calor. Encara que sabem que el millor amic de Quim Torra, que pronuncia el discurs d’investidura (pdf), no és cap animal sinó un llibre. Torra obre avui un capítol especial en la seva trajectòria. ‘No s’ho havia imaginat mai’, em confessa just uns minuts abans un familiar pròxim seu. L’expectació és centrada avui en el discurs que farà el candidat. Perquè la CUP dubta ara si manté l’abstenció que l’ha de permetre o si canvia el vot en contra del nou candidat. Fins demà no ho decidirà, i per això avui s’observa el discurs de Torra amb gran atenció, mentre les converses al passadís, al despatx, als carrers i per Telegram i Signal miren d’acostar posicions i de cercar punts de trobada.

Excepcionalitat
‘Jo avui no hauria de ser aquí. No hauria d’estar fent el discurs d’investidura ni hauria de demanar-vos la confiança per a poder fer govern. Hi hauria de ser el molt honorable Carles Puigdemont, president legítim de la Generalitat.’ Torra comença, com no podia ser de cap altra manera, amb una menció i agraïment als presos i exiliats que haurien de ser avui a l’hemicicle. ‘Ho repetirem tantes vegades com calgui. Mai no ens cansarem de recordar-los perquè mai no ens cansarem de lluitar per la seva llibertat.’ Aplaudiment llarg a la cambra, sense C’s, PSC, CeC ni PP, és clar.

El govern necessari

Quim Torra entra a l’hemicicle acompanyat de la plana major de Junts per Catalunya (fotografia: Albert Salamé).

‘La millor manera de refer el nostre país de l’atac del 155 és tenir govern. La millor manera que el país avanci republicanament és tenir govern. Ho puc dir a la manera de Joan Fuster: «tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres.»’ Torra ha descrit la situació actual de Catalunya, on ‘el dret de qualsevol poble de l’autodeterminació és criminalitzat’. I ha afegit que som en un moment polític absolutament excepcional que ho afecta tot. ‘Ningú no està tan dolgut com jo que s’hagi arribat en aquesta legislatura’, ha dit, per repassar a continuació els quatre intents d’investidura precedents.

[Continuar llegint]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *