Les set prioritats del mandat de Quim Torra

La CUP va decidir ahir de mantenir l’abstenció dels quatre diputats a la segona tanda de la investidura de Quim Torra a la presidència de la Generalitat. La majoria simple de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, amb l’abstenció de la CUP, serà suficient per a engegar la legislatura que ha d’aconseguir fer sortir de l’atzucac un independentisme que l’octubre passat va arribar més lluny que mai. El principal compromís de Quim Torra –expressat en el discurs pronunciat dissabte– és fer efectiva la declaració d’independència amb la forma d’una República Catalana. Tanmateix, el govern que haurà de nomenar Torra aquests dies haurà d’encarar una colla d’objectius i obstacles que són més concrets i immediats. Concretament, el mandat de Quim Torra tindrà set prioritats que es desprenen del pla de govern exposat en el debat d’investidura:

Formació de govern amb gest de continuïtat
Evidentment, la primera decisió que prendrà Quim Torra serà el nomenament dels consellers del seu govern. És evident que la majoria han estat pactats prèviament a la seva investidura pels dos partits que faran govern i que la setmana passada ja es van anunciar alguns noms. És el cas de Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca; Ester Capella, consellera de Justícia; Jordi Turull, conseller de Presidència; Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat; i Lluís Puig, conseller de Cultura. Els tres últims, a proposta de Junts per Catalunya, seran la via de recordar la legitimitat del govern que fou expulsat pel 155.

Han corregut molts més noms, però no han estat confirmats per cap dels dos partits ni tampoc per un candidat a president que encara no ha estat investit. Amb tot, Quim Torra va remarcar dissabte la necessitat de fer un govern de fidelitat amb el mandat del primer d’octubre: ‘Fer govern és la millor manera d’aprofitar el fil republicà que arrenca del referèndum del primer d’octubre, passa per la declaració política d’independència del dia 27 i es revalida en les eleccions del 21 de desembre.’ També deixava clara aquesta intenció aquí: ‘Cal un govern que expressi, en la seva mateixa configuració, la nostra inalterada voluntat de continuar el mandat republicà rebut de la ciutadania.’

[Continuar llegint]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *